The Original Wildposting Company

MENU
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Modeontwerper DragaDina leidt een creatieve revolutie in experimentele kleding.

Amsterdam

Read in English

Het bruist in Amsterdam van experimentele creativiteit: in de grensverleggende stad waar innovatie het straatbeeld vormt, is DragaDina een modemerk dat is geboren uit precies deze context en er perfect onder gedijt. Maker Noortje Mulders staat aan het roer van de eclectische en experimentele collecties van het merk, en de levendige clash van stukken zorgt voor een intuïtieve eigentijdse collectie. Haar drijvende kracht: “Ik wil het speels houden en mijn intuïtie haar vrije gang laten gaan. Ik maak veel verschillende dingen en probeer mijn eigen wereld te creëren.”

Mulders heeft mode door haar aderen stromen, dankzij haar grootmoeder die vroeger een stoffenwinkel had. Van jongs af aan was ze omringd door materiaal en inspiratie. Dit leidde tot een snelle ontwikkeling van een voorliefde voor alles wat met stijl te maken heeft. Het voelde voor haar als een vanzelfsprekendheid om met textiel te werken. Haar interesse in restjes stof en het gebruik van stoffen die in beperkte hoeveelheid beschikbaar zijn, zorgen ervoor dat haar stukken continu evolueren en uniek blijven.

Het merk DragaDina zelf richt zich op positiviteit en self-love – “Ik werk graag met mensen die zichzelf willen uiten en help hen comfortabel te voelen in hun lichaam door te creëren wat we voelen of hoe we ons willen voelen.” Haar ontwerpen richten zich op de contouren van het lichaam, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke lijnen en rondingen, zodat de kleding in harmonie is met het lichaam, in plaats van ertegen.

UNCLE is een samenwerking aangegaan met Noor om een platform te bieden voor haar vaardigheden en waardevolle ontwerpers’ mentaliteit. Zo hebben we DragaDina geïntroduceerd op plakzuilen naast de iconische levensaders van de stad: de Amsterdamse grachten. Vervolgens hebben we haar collectie op posters de rest van de straten door de stad laten domineren. We hebben Mulders geïnterviewd om de oorsprong van haar merk te verkennen en haar denkprocessen te doorgronden. Zo zijn we tot de kern van haar passie én merkethos gekomen.

WAT INSPIREERT JOU?

Ik word geïnspireerd door zoveel dingen om me heen, soms is het moeilijk precies te benoemen wat mijn interesse wekt. Ik probeer niet te veel na te denken, wat lastig is omdat ik altijd aan het overdenken ben. Ik vind inspiratie in de natuur, oude modeshows uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Of ik onderzoek kleding uit het renaissance tijdperk en achterhaal welke technieken werden gebruikt. Het proces van verandering vind ik inspirerend; ik wil niet bang zijn voor verandering en ik probeer zelf actief te blijven veranderen.

HOE BEN JE IN DE MODE TERECHTGEKOMEN?

Mijn oma en moeder waren een grote invloed. Mijn oma had vroeger een klein stoffenwinkeltje, dus werken met textiel zit in de familie. Mijn moeder maakte elk jaar verjaardagsjurken voor me. Dit gaf me de mogelijkheid om stoffen te kiezen en ideeën te bedenken over hoe ik wilde dat de jurk eruitzag. Het inspireerde me als kind om creatief te zijn met kleding.

WAT WAS HET EERSTE DAT JE HEBT GEMAAKT?

Ik begon kleding te maken voor poppen en Barbies met hulp van mijn moeder en oma, maar ik denk dat mijn eerste echte item een tas was. Ik vond gewone tassen niet leuk en vond ze een beetje saai. De constructie van de tas was niet zo goed en hij kon niet eens boeken vasthouden. Ik moest hem vaak repareren, maar het gaf me tegelijkertijd veel vertrouwen in mijn creatieve vaardigheden. Ik maakte ook accessoires zoals armbanden of haaraccessoires, allerlei soorten items om mezelf met mijn uiterlijk uit te kunnen drukken.

KUN JE JE ONTWERPPROCES BESCHRIJVEN?

Ik begin meestal met het zoeken van stoffen. Ik geef de voorkeur aan tweedehands stoffen van online marktplaatsen zoals Marktplaats. Omdat er een beperkte hoeveelheid stof beschikbaar is, helpt dit mij om unieke stukken te creëren.

Ik teken niet op papier wat ik in mijn hoofd zie. Met de naaimachine breng ik de stukken samen en komt wat ik in mijn hoofd zie tot leven. Na vele jaren als textielkunstenaar te werken is het gebruik van de naaimachine een reflex en gewoonte geworden. Als kind speelde ik in de stoffenwinkel van mijn oma, waar ik texturen en kleuren combineerde, wat heeft bijgedragen aan mijn intuïtieve stijl.

WAT BETEKENT MODE VOOR JOU?

Mode is voor mij een manier om uit te drukken hoe ik me voel. Het helpt me om zelfverzekerd te zijn in mijn eigen lichaam. Het helpt ook om me aangetrokken te voelen tot gelijkgestemde mensen. Ik vind het echt leuk om mensen te helpen zichzelf uit te drukken en zich comfortabel te voelen met hun uiterlijk.

WAT VIND JE HET LEUKSTE AAN ONTWERPER ZIJN?

Ik zie mijn ontwerpen als een verlengstuk van mezelf, en daarom geniet ik ervan om bepaalde karakters/persoonlijkheden in mezelf te verkennen. Mensen denken dat ik me zo kleed om op te vallen, maar dat is het niet. Kleding is voor mij een manier om mijn innerlijke zelf uit te drukken. In mijn projecten streef ik er vaak naar om een meeslepende ervaring te creëren. Ik wil dat de outfits passen in hun omgeving. Mijn werk creëert een ruimte waarin ik pas, in een wereld die me niet altijd verwelkomt.

HOE HEB JE JE EIGEN PERSOONLIJKE STIJL VERFIJND?

Ik geniet van speelse en onthullende outfits die enerzijds een gevoel van sensualiteit oproepen maar tegelijkertijd ook passen bij veel verschillende lichaamstypes. Met levendige kleuren en printcombinaties is alles mogelijk. Mijn innerlijke kind komt tot uiting in de manier waarop ik ontwerpen maak en in de looks die tot stand komen.

HEEFT KLEUR VEEL BETEKENIS VOOR JOU? WAAROM?

Ja, het betekent veel voor me. Kleurencombinaties inspireren me, ik vind ze in de natuur en organisch materiaal zoals tropische kikkers, paddenstoelen en bloemen. Soms ontdek ik deze combinaties buiten, en andere keren vind ik ze online. Ik print referenties uit om inspiratieboeken te maken waarin ik mezelf overspoel met mogelijkheden.

WAT ZIJN ENKELE KERNELEMENTEN VAN JE KLEDINGONTWERP?

Zichtbare stiksels en naden, die je meestal wilt verbergen, vind ik interessant om te laten zien en zo de constructie van de outfit bloot te leggen. Ten tweede is de pasvorm erg belangrijk in mijn ontwerpen. Ik hou ervan wanneer kleding zich rondom het lichaam vormt en rondingen omarmt in plaats van verbergt. Het is in zekere zin extreem, met levendige kleuren en patronen. Het is ook een filter om mensen aan te trekken die geïnteresseerd zijn om zichzelf expressief uit te drukken door kleding.

HOE EXPERIMENTEER JE MET TEXTUUR?

Het is een heel natuurlijk proces en ik denk niet echt veel na over combinaties. Ik probeer te experimenteren met de items die ik zie en gebruik ze op onverwachte manieren in mijn ontwerpen. Ik weet van tevoren niet altijd hoe het zal uitpakken.

VERTEL ONS OVER JE ONTWERP VAN KUNSTWERKEN? HET CREATIEVE PROCES EN DE BETEKENIS DAARVAN?

De mensen die mijn kleding dragen en de gemeenschap die ontstaat wanneer deze mensen samen zijn, definiëren mijn merk. Ik werk graag met mensen die zichzelf willen uiten, hen helpen zich comfortabel te voelen in hun lichaam door te creëren wat we voelen of hoe we ons willen voelen. Mijn partner fotografeert al mijn werk, hij legt mijn projecten vast, draagt bij aan de creatieve richting en helpt me met Instagram.

WAAR VIND JE INSPIRATIE IN DE STAD?

Op de markt, op straat, grappige winkels, het nachtleven. Ik vind mijn beste kleine items voor accessoires of kleding in onverwachte winkels zoals tabaks- of sleutelwinkels. De verschillende mensen, cultuur en items inspireren me waar ik ook ga.

WAT VIND JE LEUK AAN DE STAD?

Ik hou van mijn vrienden en ook de diversiteit van culturen en mensen inspireren me. Ik woon nu in Rotterdam en probeer zoveel mogelijk te reizen. Uiteindelijk zou ik graag naar de Verenigde Staten willen verhuizen. Ik heb in Londen en Berlijn gewoond en New York en New Orleans vaak bezocht. Ik hou van al deze verschillende steden en de ervaringen daar brengen me elke keer iets nieuws.

HOE HEEFT NEDERLAND JE GEVORMD ALS ONTWERPER?

De mogelijkheid en het voorrecht om als volwassene te reizen buiten mijn eigen stad en nieuwsgierig te zijn naar de wereld heeft gevormd wat ik creëer. Mijn ontwerpen gaan over jezelf uitdrukken, over verschillende mensen die elkaar respecteren en onze lichamen omarmen. Omdat ik opgroeide in de omgeving van Rotterdam en leerde over andere culturen, ben ik altijd enthousiast en nieuwsgierig geweest naar andere ervaringen. Zo heb ik gezien waarop mensen zich op verschillende manieren uitdrukken en hoe ze trouw zijn aan hun innerlijke zelf. Dat inspireert me om dat zelf ook te doen.

HOE ZOU JE JOUW MERK OMSCHRIJVEN?

Ik wil het speels houden en mijn intuïtie laten stromen. Ik maak veel verschillende dingen en probeer mijn eigen wereld te creëren.

WAT IS HET VOLGENDE VOOR DRAGADINA?

Ik heb net een groot project afgerond genaamd “Busy in my minds”, waarbij ik beeldend kunstenaars heb uitgenodigd om samen een nieuwe collectie te creëren. Nu dat het af is, besef ik dat ik mijn kleding graag wil zien bij meer onafhankelijke winkels over de hele wereld. Het zou geweldig zijn om al reizend met DragaDina bezig te zijn en te creëren terwijl ik ontdek! Mijn ultieme droom is om een winkel op een zeilboot te hebben en van daaruit te ontwerpen.

Close